Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

"Som fastighetsägare måste vi sätta ner foten"

På konferensen Building Sustainability 18 deltar Vasakronans Anna Denell i en debatt om framtidens energisystem. Som hållbarhetschef för Sveriges största fastighetsbolag tror hon på nya spännande möjligheter för framtidens byggnader.

Hej Anna Denell,

Du har blivit utsedd till Årets samhällsbyggare 2015 och Fastighetstidningen har skrivit att du ”mer än någon annan i branschen” propagerar för ökad hållbarhet. Hur stort ansvar tycker du att fastighetsägarna har för hållbarheten och samhällsutvecklingen?

– Stort! Bygg- och fastighetssektorn har en mycket hög miljö- och klimatpåverkan. Våra befintliga byggnader står för en stor del av energiåtgången i samhället och att bygga nya hus står för en stor del av koldioxidutsläppen. I Sverige har vi varit duktiga på att bygga energieffektiva hus och fått ett försprång men det finns oändligt mycket mer att göra. Det går att spara mycket – även pengar – dels i byggprocessen med avfall, transporter och material, dels i förvaltningsprocessen. Ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet går ofta hand i hand.

På konferensen ska du tala om fastighetsägarens roll i framtidens energisystem. Hur kommer framtiden att se ut?

– Det pratas om att vi går från att vara producenter och konsumenter till att vara både och. Men jag tror att det kommer en ny utvecklingsfas. När vårt energisystem består av 100 % förnybar energi betyder det att en stor del av den energin är variabel (vinden blåser bara när den blåser, solen lyser bara på dagen etc). Vi behöver hitta metoder för att bli mer flexibla i vår efterfrågan. Jag tror att byggnader kommer att fungera som energilager för tider när vi får ett stort överskott av energi i systemet. Den energin kan säljas till någon annan. Jag tror även att det finns en möjlighet att styra byggnaderna smartare, att tillfälligt kunna dra ned effektbehovet och tillgängliggöra energin för någon som bättre behöver den då. Det ger möjlighet att vara en helt annan typ av aktör på energimarknaden. Som i exemplet med villor och värmepumpar, där värmepumpen kan slås av nån timme mitt på dagen en vindstilla, solfattig vinterdag när ingen är hemma. Liknande exempel går att hitta för större fastigheter. Det ger spännande möjligheter för den fastighetsägare som vågar inta en ny roll.

Vem ska gå på konferensen?

– Building Sustainability har redan etablerat sig som den viktigaste konferensen för hållbart byggande i Sverige. Jobbar du inom bygg- eller fastighetssektorn ska du helt enkelt gå. Men det här är inte en hållbarhetskonferens! Det är här din framtida affärsutveckling kommer att diskuteras, så skicka hit affärsutvecklingscheferna! Det finns en massa möjligheter med vår omställning till en klimatneutral och hållbar nation, men också en del risker som är viktiga att identifiera i god tid.

--

Building Sustainability 18 är Nordens största konferens om hållbart samhällsbyggande. Konferensen arrangeras av Sweden Green Building Council och Stockholms stad och äger rum den 24-25 oktober 2018 på City Conference Centre i Stockholm.

För mer information, kontakta någon av konferensens projektledare:
Evelina Strandfeldt, evelina.strandfeldt@sgbc.se eller 08-599 294 33
Emma Borggren-Franck, emma.borggren-franck@stockholm.se eller 08-508 289 23

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sweden Green Building Council är Sveriges ledande organisation för hållbart samhällsbyggande. Våra medlemmar är företag och organisationer som arbetar med samhällsbyggande. Tillsammans vill vi utveckla och påverka bebyggelsen så att den blir mer hållbar. Vi vill skapa bättre byggnader och platser som ger människor sunda miljöer att leva, arbeta och leka i.

Kontakter

Alexandra Kriss

Alexandra Kriss

Presskontakt Chef Kommunikation och Medlem Affärsutveckling och varumärkesfrågor 0735255722

Relaterat innehåll

”Vi måste återta världsmästartiteln i stadsplanering”

​Om politiken krattar manegen kan företag och städer driva hållbarhetsfrågorna framåt. Det tror ordförande för regeringens råd för hållbara städer, tillika rådgivare för Londons borgmästare. Möt Building Sustainability 18:s öppningstalare: Monica von Schmalensee.

​”Obegripligt att det är mer lönsamt att agera icke hållbart”

En av de starkare rösterna i samhällsbyggnadsdebatten är Emma Jonsteg, VD och grundare av Utopia Arkitekter och vice ordförande i Sveriges Arkitekter. Med podcasten Snåret vill hon skapa en branschöverskridande förståelse för byggprocessen. På Building Sustainability 18 pratar hon om utmaningar och nya perspektiv.

Sweden Green Building Council är Sveriges ledande organisation för hållbart samhällsbyggande.

Sweden Green Building Council är Sveriges ledande organisation för hållbart samhällsbyggande. Våra medlemmar är företag och organisationer som vill utveckla och påverka bebyggelsen så att den blir mer hållbar. Tillsammans skapar vi bättre byggnader och platser som ger människor sunda miljöer att leva, arbeta och leka i.

Sweden Green Building Council

Långholmsgatan 34, 2tr
11733 Stockholm